Klar spagetti
/Johanna
För salt sås
/Katarina
Rödvinsfläck! Inte salt den här gången...
/Johanna
Ansiktsskrubb
/Lotta
Acne-bot
Häls Elisabeth
Uppiggande för ansiktet
Njut! Lena
Öppen spis - fina spisluckor
/Susanne S
Ren duschvägg/duschkabin
Duschkabin/badrum
För att effektivt rengöra t.ex. duschkabiner av hårdplast i badrummet så blandar du 2 msk ättika 24 % med en skvätt diskmedel och, vid önskemål, lite vatten. Stryk på blandningen med en svamp och låt verka en stund. Skölj/tvätta sedan av med vatten. Diskmedlet fungerar som konsistensgivare och gör att ättikan får en längre verkningstid.
För "allmän" badrumsrengöring ta 0,5 dl ren ättika 24 % + 3 liter vatten.
Blanda ättikan i vattnet och våttorka alla ytor med en ren trasa.
Fläckar i badrumsporslinet tas bort genom att strö över lite potatismjöl och därefter hälla över outspädd ättika och skrubba rent.OBS! Använd inte ättika på marmorytor.
/Susanna K
Vårtor - tips till bot...
Behåll färgen på avocado, tips nr 2
Duka snabbt och snyggt med lakan
En bok värt att köpa om man vill testa betong
Självvattnande trix till balkonglådan/Krukväxter ute/inne;
Tag en PET-flaska av valfri storlek som anpassas till hur länge du ska vara borta respektive hur stor planteringen är. Gör 3 små hål i korken, tillräckligt stora men ej så stora att innehållet rinner ur direkt. Fyll med vatten och skruva på korken. Vänd flaskan upp och ner och kör ner den i jorden så suger plantan upp vatten när den behöver. Testa dig fram så du får "Lagom" stora hål! /Ronny M
Slipa enkelt din kökskniv
Självlagande mat - enkelt vid ont om tid
Användbart tips från min svärmor Rosa. Perfekt om du ska vara borta en hel dag, 8.00-17.00, t ex ute och segla och kommer hem hungrig eller vara på en fotbollscup en hel dag. Med minimal förberedelse är middagen klar när du kommer hem på sena eftermiddagen, kvällen. Allt är förberett!
Du behöver: Gjutjärnsgryta med lock, en fryst stek (vilt, skinkstek eller oxstek) , olja/smör, grönsaker efter smak, buljongtärning, ev en skvätt vin, kryddor. Potatis eller ris. Ugnsvärme på 250 grader.
Sätt på ugnen på högsta värme - 250 grader.
Ta ut den frysta steken (den ska ej vara tinad). Bryn steken runt om i gjutjärnsgrytan, krydda och lägg i dina grönsaker runt om steken. Häll på nästan 1 liter vätska med två buljongtärningar i samt ev en skvätt vin för smakens skull (kan uteslutas).
Sätt på locket och sätt in hela grytan i den 250 grader varma ugnen - på nedersta falsen. LÅT ugnen åter bli 250 grader varm. Det tar ungefär 5-10 minuter. Under den tiden skalar du potatis och lägger i kastrull med vatten och salt. Dukar bordet.
När ugnen åter är varm och potatisen är skalad så STÄNGER DU AV UGNEN HELT - DU FÅR INTE ÖPPNA LUCKAN!
Ingen spis är på och du kan lugnt lämna hemmet för dagens aktiviteter.
När du kommer hem vid t ex 17.00 (det behövs ungefär 7-8 timmar), så sätter du på potatisen, gör ev en sallad.
Tar ut grytan ur ugnen. Tar upp steken som nu är färdig, saftig och mör. Skär den i skivor, lägger upp grönsakerna som i och för sig är lite mosiga men goda ändå! Reder såsen och smaksätt med salt, peppar ev lite gelé. Serverar köttet med potatis och sallad. Man kan lägga tillbaka köttet i såsen också... allt efter egen smak
Detta gör jag ofta och det är enkelt och uppskattat!
Lycka till Johanna