Självlagande mat - enkelt vid ont om tid

Användbart tips från min svärmor Rosa. Perfekt om du ska vara borta en hel dag, 8.00-17.00,  t ex ute och segla och kommer hem hungrig eller vara på en fotbollscup en hel dag. Med minimal förberedelse  är middagen klar när du kommer hem på sena eftermiddagen, kvällen. Allt är förberett!

Du behöver: Gjutjärnsgryta med lock, en fryst stek (vilt, skinkstek eller oxstek) , olja/smör, grönsaker efter smak, buljongtärning, ev en skvätt vin, kryddor. Potatis eller ris. Ugnsvärme på 250 grader.

Sätt på ugnen på högsta värme - 250 grader.
Ta ut den frysta steken (den ska ej vara tinad). Bryn steken runt om i gjutjärnsgrytan, krydda och lägg i dina grönsaker runt om steken. Häll på  nästan 1 liter vätska med två buljongtärningar i samt ev en skvätt vin för smakens skull (kan uteslutas).
Sätt på locket och sätt in hela grytan i den 250 grader varma ugnen - på nedersta falsen. LÅT ugnen åter bli 250 grader varm. Det tar ungefär 5-10 minuter. Under den tiden skalar du potatis och lägger i kastrull med vatten och salt. Dukar bordet.

När ugnen åter är varm och potatisen är skalad så STÄNGER DU AV UGNEN HELT -  DU FÅR INTE ÖPPNA LUCKAN!
Ingen spis är på och du kan lugnt lämna hemmet för dagens aktiviteter.

När du kommer hem vid t ex 17.00 (det behövs ungefär 7-8 timmar), så sätter du på potatisen, gör ev en sallad.
Tar ut grytan ur ugnen. Tar upp steken som nu är färdig, saftig och mör. Skär den i skivor, lägger upp grönsakerna som i och för sig är lite mosiga men goda ändå! Reder såsen och smaksätt med salt, peppar ev lite gelé. Serverar köttet med potatis och sallad. Man kan lägga tillbaka köttet i såsen också... allt efter egen smak

Detta gör jag ofta och det är enkelt och uppskattat!

Lycka till Johanna



Kommentarer
Postat av: Ewa

Detta har jag testat och det blev ljuvligt gott. Passar en höst- eller vinterdag. Mustigt och gott. Tack för detta tips

2009-07-29 @ 21:24:24
URL: http://idepunkten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0