Självvattnande trix till balkonglådan/Krukväxter ute/inne;
Tag en PET-flaska av valfri storlek som anpassas till hur länge du ska vara borta respektive hur stor planteringen är. Gör 3 små hål i korken, tillräckligt stora men ej så stora att innehållet rinner ur direkt. Fyll med vatten och skruva på korken. Vänd flaskan upp och ner och kör ner den i jorden så suger plantan upp vatten när den behöver. Testa dig fram så du får "Lagom" stora hål! /Ronny M
Slipa enkelt din kökskniv
Självlagande mat - enkelt vid ont om tid
Användbart tips från min svärmor Rosa. Perfekt om du ska vara borta en hel dag, 8.00-17.00, t ex ute och segla och kommer hem hungrig eller vara på en fotbollscup en hel dag. Med minimal förberedelse är middagen klar när du kommer hem på sena eftermiddagen, kvällen. Allt är förberett!
Du behöver: Gjutjärnsgryta med lock, en fryst stek (vilt, skinkstek eller oxstek) , olja/smör, grönsaker efter smak, buljongtärning, ev en skvätt vin, kryddor. Potatis eller ris. Ugnsvärme på 250 grader.
Sätt på ugnen på högsta värme - 250 grader.
Ta ut den frysta steken (den ska ej vara tinad). Bryn steken runt om i gjutjärnsgrytan, krydda och lägg i dina grönsaker runt om steken. Häll på nästan 1 liter vätska med två buljongtärningar i samt ev en skvätt vin för smakens skull (kan uteslutas).
Sätt på locket och sätt in hela grytan i den 250 grader varma ugnen - på nedersta falsen. LÅT ugnen åter bli 250 grader varm. Det tar ungefär 5-10 minuter. Under den tiden skalar du potatis och lägger i kastrull med vatten och salt. Dukar bordet.
När ugnen åter är varm och potatisen är skalad så STÄNGER DU AV UGNEN HELT - DU FÅR INTE ÖPPNA LUCKAN!
Ingen spis är på och du kan lugnt lämna hemmet för dagens aktiviteter.
När du kommer hem vid t ex 17.00 (det behövs ungefär 7-8 timmar), så sätter du på potatisen, gör ev en sallad.
Tar ut grytan ur ugnen. Tar upp steken som nu är färdig, saftig och mör. Skär den i skivor, lägger upp grönsakerna som i och för sig är lite mosiga men goda ändå! Reder såsen och smaksätt med salt, peppar ev lite gelé. Serverar köttet med potatis och sallad. Man kan lägga tillbaka köttet i såsen också... allt efter egen smak
Detta gör jag ofta och det är enkelt och uppskattat!
Lycka till Johanna
Kakeldekor i ett nafs
Skinande fönster med schampoo!
Tvätta fönster när frosten är framme!
Hur du kommer ihåg dina kort i plånboken om du oturligt skulle ha tappat den!
Hundgodis - knaprigt och nyttigt!
Avocadoröra - Guacamole som görs i förväg utan att mörkna
Bränt dig på en brännmanet?
Lugna nätter med förkylda barn
Semestertips för familjer med barn och ungdom
Semestertips
Akut extra kylskåp
Ställ in en bakplåt fylld med frusna kylklampar längst ner i ugnen. Ställ sedan din mat som
ska hållas kyld på ett galler. Stäng luckan och kylan håller i många timmar. Har idag testat detta
då vi hade många gäster eftersom min dotter konfirmerade sig idag. Det funkade helt perfekt.
Superidé!!! Tack Johanna för detta tips!
Välkommen till vår nya blogg!
Denna blogg ska vara en samling med goda tips och idéer, stora som små. Tips som är våra egna, andras, hittade eller inkomna till oss på något sätt. Varsågoda att ta för dig av tipsen! Du sitter säkert också inne med lite olika tips att dela med dig av. Fråga också din omgivning, familj, släkt och vänner! Välkommen att skicka in tips till oss så vi kan publicerar dessa. Du skickar in din idé via mail [email protected]. Skriv också om du vill att vi nämner ditt namn och ev din mejladress eller bloggsida som länk. Vi tar tacksamt emot kommentarer och framför allt om du har provat idén.